גישור
תהליך גירושים ברבנות
תחילתו של כל תהליך גירושין בין בני זוג הוא בפתיחת תיק בבית הדין הרבני שלו סמכות ייחודית בכל אשר קשור לסוגיית הגירושין. הדיונים ברבנות מתקיימים בדלתיים סגורות וחל עליהם איסור פרסום.
עם זאת, לבית הדין הרבני קיימת סמכות מקבילה בבית המשפט לענייני משפחה, בכל הקשור לחלוקת רכוש, משמורת, מזונות, הסדרי ראייה וכדומה.
בכל הליך גירושין יש להבחין בין שתי דרכים : גירושין בהסכמה או תביעה לגירושין.
גירושין בהסכמה
זהו המקרה בו שני בני הזוג מחליטים שהגיע הזמן להיפרד. אמנם יש ביניהם קונפליקטים אודות נושאים כמו רכוש, מזונות, משמורת ועוד, אך בנושא הגירושין שניהם מסכימים.
מקרה זה נקרא גירושין בהסכמה. כאשר קיימת הסכמה משותפת לגירושין, בית הדין יקבל את בקשתו של הזוג להתגרש.
תיק הגירושין ייחל בבית הדין הרבני, בסניף הקרוב למגורים האחרונים של בני הזוג. אל הבקשה יצורפו כל המסמכים הרלוונטיים כדוגמת אגרות, טופס בקשה לגירושין ועוד.
בית הדין הרבני יקבע מועד לגירושין וידון בתביעות הנוספות בהמשך.
גירושין שלא בהסכמה
ישנם מקרים בהם אחד מהצדדים, הבעל או האשה אינם חפצים בגירושין. במקרה שכזה, בית הדין הרבני יקנה לאותו הצד לעיתים אפילו שנה בכדי לשכנע את בן או בת הזוג שלא להמשיך עם הליך הגירושין. לרוב, בית הדין נוטה להסכמה עם אותו הצד, בעיקר כאשר מעורבים ילדים ברקע. עם זאת בחלוף שנה מעת הגשת תביעת הגירושין או לחילופין מעת תאריך הפירוד כאשר יראה בית הדין כי לא קיים עוד סיכוי לשלום בית בר קיימא, יתן בית הדין פסק לגירושין אם ייראה כי לא קיים עוד סיכוי לשלום בית.
עילות גירושין
בכדי שבית הדין הרבני יקבל את תביעת הגירושין, על התובע להוכיח סיבה אמיתית לכך. מרבית עילות הגירושין הינן על בסיס אלימות, בגידות, תפקוד מיני לקוי וכד'.
בית הדין מבקש להיווכח שאכן יש סיבה ממשית לסיבת הגירושין ועל כן העילה חייבת להיות רלוונטית.
הסכם גירושין
הסכם הגירושין כולל מספר הסכמות בנושא זכויותיו של כל צד כדוגמת משמורת, רכוש, מזונות, כספים וחסכונות, כתובה וכדומה וכן מה יקרה במקרים עתידיים הם ירצה אחד מהצדדים לנסוע לחו"ל עם הילדים או בלעדיהם, איחורים ועוד.
לבסוף יאושר הסכם הגירושין על ידי בית המשפט ( בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה). הצדדים יחתמו על ההסכם והוא יקבל תוקף של פסק דין.גירושין בהסכמה.
תביעת מזונות רטרואקטיבית
מהם מזונות רטרואקטיביים? כאשר מדובר בתשלום מזונות, על האב לשלם תשלום חודשי קבוע. עם זאת, ישנם מקרים בהם תשלום המזונות לא נגבה.
על פי המשפט העברי נקבע כי האם זכאית לתשלום מזונות רטרואקטיביים במידה והיא גרושה מן האב, או לחילופין מעולם לו נישאה לו.
מצב משפטי זה טומן בחובו בעיות רבות ועל כן, בחלוף השנים, בתי המשפט שינו את גישתם, כפי שיפורט להלן.
מהו המצב בפועל?
כיום, השאלה העיקרית הנבחנת בסוגיית מזונות רטרואקטיביים היא מהי הסיבה לדיחוי בדרישת תשלום המזונות. כך לדוגמא, כאשר אם גרושה מגישה תביעת מזונות רטרואקטיביים, או אם שמעולם לא נישאה לאבי ילדיה, ייקבע כי היא זכאית לתשלום הרטרואקטיבי. אולם, אם התביעה הוגשה לאחר זמן רב, מבלי שהציגה נימוק קביל לשיהוי, בית המשפט יידחה את תביעתה.
שיקול נוסף העומד בפני בית המשפט הוא מהו טיבו של הקשר בין הילדים לאב. הגישה המקובלת היא כי אין מקום לחייב את האב בתשלום מזונות לילדיו, עבור השנים בהם לא היה ביניהם כל קשר, ובלבד כי היעדר קשר זה נובע מהתנהגותה של האם ולא התנתקותו של האב מן הילד מרצונו.
מגמת הפסיקה כיום היא וידוי הנסיבות אשר הובילו את האם להגיש תביעת מזונות רטרואקטיביים. גם כאשר מדובר באישה נשואה אין להניח שוויתרה על זכותה לתשלום המזונות, כל עוד לא הגישה את התביעה מסיבות מוצדקות, ומן הצד שני גם אם מדובר באישה לא נשואה,תיהא חייבת לספק הסברים משכנעים לאי דרישת דמי המזונות כאשר חויבו בפועל.
אקטואר גירושין
בני זוג המעוניינים להתגרש רוצים שהליך זה יעשה באופן מיטיב ונכון עבורם. במקרים רבים מוצאים עצמם בני הזוג במחלוקת בנוגע לאופן חלוקת כלל הרכוש והנכסים, בין היתר בגלל הקושי לאמוד מהו ערכם של הנכסים הלא פיזיים (קופות גמל, קרנות השתלמות, שווי חברה וכד').
תפקידו של אקטואר גירושין הוא לעזור לבני הזוג להגיע לעמק השווה ולחלק באופן אובייקטיבי,הוגן ושווה את הרכוש שלהם.
אקטוריה לאיזון הרכוש
איזון הנכסים והרכוש בין בני זוג שנמצאים בהליך גירושין הינו צעד לא פשוט. אקטואר גירושין יכול לעזור בנושאים כדוגמת:
דירה
פנסיה
רכבים
מיטלטלין
ירושות שהתקבלו בזמן הנישואין
במסגרת חישוביו, לוקח אקטואר הגירושין בחשבון גם את אומדנן של ההלוואות שנלקחו על ידי בני הזוג יחדיו או בנפרד, תשלומי משכנתא ואפילו חיובים עתידיים בכרטיסי האשראי. במקרים בהם קיימים חובות משותפים או אף בנפרד, אשר נצברו במהלך הנישואים, יהיו שני בני הזוג אחראים באותה המידה על פירעונם.
חלוקה של נכסים אלו הינה חשובה ביותר ויכולה להשפיע רבות על איכות החיים של כל אחד מבני הזוג.
מינוי האקטואר
ישנם מקרים בהם מחליטים שני הצדדים המתגרשים למנות אקטואר מטעמם- זוהי כמובן האופציה הפחות סבוכה. עם זאת, קיימת אפשרות נוספת בה כל אחד מהם ימנה אקטואר מטעמו.
במקרים בהם קיימות שתי חוות דעת סותרות מצד האקטוארים, בית המשפט לוקח על עצמו מינוי אקטואר מטעמו והוא זה המוסמך על ידי בית המשפט להכריע אודות הסתירות שעלו משתי חוות הדעת השונות שהוצגו ואף יכול לבחור בכתיבת חוות דעת משל עצמו.